Geplaatst op

Verschil tussen de EMS Gateway en de KM200/MBLAN2

Bosch heeft internet gateways voor geselecteerde EMS-ketels en warmtepompen. Het gaat om een reeks modellen zoals de KM50, KM100, KM200 en MBLAN 2. Afhankelijk van het merk zijn er kleine variaties. Nefit noemt het gewoon ‘internetmodule’. Er is een extern model voor bestaande ketels en een interne module voor warmtepompen. Met deze gateway en een app op je telefoon kun je (deels) zien wat je ketel doet.

De BBQKees EMS Gateways geven ook inzicht in ketelparameters.

Ik krijg vaak vragen over het verschil tussen de EMS Gateway en de Bosch KM200 Internet Gateway. In dit artikel leg ik het nader uit.

Hoe werkt de KM200?

De KM200 (en de andere Bosch internet gateways) maken verbinding met de CAN- of EMS-bus van de ketel of warmtepomp en uw thuisnetwerk. De gegevens die het van de bus opvangt, worden vervolgens naar de cloud gestuurd.
Je moet een app op je telefoon installeren om de gegevens te zien. De app doet dit door verbinding te maken met de cloud en uw ketelgegevens uit de cloud op te halen. Dus al uw ketelgegevens worden in de cloud opgeslagen.
Het zorgt voor een koppeling tussen uw ketel en een app via de cloud.

Hoe werkt de EMS Gateway

De EMS Gateways maken ook verbinding met de EMS-bus van uw ketel of warmtepomp en uw thuisnetwerk. De gegevens die het opvangt, worden vervolgens naar uw domotica gestuurd, zoals Home Assistant of Domoticz.
Het hangt ervan af hoe u uw domotica heeft geconfigureerd, hoe u toegang heeft tot de gegevens. Waarschijnlijk via een webinterface op je pc maar waarschijnlijk ook via een app.
De EMS Gateway zorgt voor een verbinding tussen uw ketel en uw domotica uitsluitend via uw thuisnetwerk. U hebt dus geen externe clouddienst nodig. Alle ketelgegevens worden lokaal opgeslagen in uw domoticasysteem.

Aantal beschikbare datapunten

Bestaande bezitters van een KM200 zijn vaak verrast door de hoeveelheid datapunten/entiteiten die de EMS Gateway biedt ten opzichte van de KM200. Met de EMS Gateway krijg je meestal 60 entiteiten van alleen de ketel. Bij sommige ketels en warmtepompen kan dit oplopen tot veel meer (100+). Voor thermostaten en mengmodules hangt het af van het specifieke model, maar er komen altijd interessante waarden uit.