Kiezen tussen producten

BBQKees Electronics biedt twee soorten producten om te communiceren met de EMS bus: Gateways en interface boards.

Interfacekaarten zijn slechts een pure hardwarekaart die het EMS bussignaal vertalen naar een UART seriële poort signaal en vice versa. Je moet een microcontroller aansluiten op deze borden en je eigen software installeren of schrijven om te communiceren met de EMS-bus.

Gateways zijn een compleet plug-and-play pakket dat je met slechts één kabel of twee draden op de bus kunt aansluiten en ze bieden een gebruiksvriendelijke web-, MQTT- of HTTP-interface om te communiceren met je domotica.

Kiezen tussen een gateway en een interfacekaart

Als je al je ketel- en thermostaatgegevens in je domotica zoals Home Assistant, Domoticz enz. wilt hebben met slechts één kabel en met slechts een minimale configuratie, kies dan voor een Gateway. Als je het leuk vindt om met elektronica te spelen, dingen te solderen en te rommelen met Dupont draden, of als je het iets goedkoper maar minder mooi wilt, kun je kiezen voor een van de interface boards.

Zoals hierboven vermeld zijn de interfacekaarten slechts een stukje hardware. Er wordt geen microcontroller of software meegeleverd.

Kiezen tussen Gateway-modellen

Op dit moment zijn er drie modellen Gateways beschikbaar:

Hoewel de hardware een beetje verschilt, hebben alle modellen dezelfde functies in de firmware.
De S3 is de basis EMS Gateway.
De S3-LR is hetzelfde apparaat als de S3, maar heeft een externe antenne voor locaties waar de WiFi-ontvangst mogelijk slecht is.
De E32 V2 heeft naast WiFi ook een Ethernet/LAN-poort voor bekabelde netwerken.

Alle drie de modellen zijn gebaseerd op de ESP32-serie van Espressif. Alle drie hebben ze een grote 8MB PSRAM en 16MB Flash.
De Gateway S3 en S3-LR zijn gebaseerd op de ESP32-S3 microcontroller. De E32 V2 heeft de ‘gewone’ ESP32 omdat die versie nog steeds hardware Ethernet-interfaces ondersteunt. Dit is verwijderd uit de ESP32-S3.

Ze presteren alle drie vergelijkbaar. En alle drie hebben ze exact dezelfde aansluitmogelijkheden voor de EMS-bus.

Als je LAN in de buurt van de ketel of warmtepomp hebt, is de E32 V2 de beste keuze.


Als je geen LAN beschikbaar hebt in de buurt van de ketel of warmtepomp, maar wel goede WiFi, dan is de S3 een goede keuze, maar de E32 V2 heeft ook dezelfde WiFi-prestaties als de S3. Bovendien zal de S3-LR hier ook goed presteren vanwege zijn externe antenne.

Als je geen LAN beschikbaar hebt in de buurt van de ketel of warmtepomp, maar alleen slechte WiFi, kan de S3-LR een goede keuze zijn. Je moet echter wel met bijvoorbeeld je smartphone controleren of er WiFi-ontvangst is. Als er geen ontvangst is, zal de S3-LR niet op magische wijze netwerken vinden. Alleen als je bijv. maar één streepje ontvangst hebt op je smartphone, helpt de high-gain antenne van de S3-LR om de verbinding te verbeteren ten opzichte van de gewone interne antenne van de S3.

Een andere overweging is de grootte van de Gateway. De E32 V2 is twee keer zo groot als de S3 en S3-LR. Als je niet veel ruimte hebt, is de E32 V2 misschien wat groot.

Vergelijking van functies

Hieronder een vergelijking van de belangrijkste kenmerken en de verschillen.

FunctieS3S3-LRE32 V2
WiFI 2.4 GHzJaJa (met antenne met hoge versterking)Ja
LAN RJ45GeenGeenJa
EMS bus service stekkerJaJaJa
EMS-bus schroefklemJaJaJa
USB-C programmeerpoortJaJaJa
Externe voeding 12V DCJaJaJa
Optionele DS18B20-sensorenJaJaJa
WandmontageJa met optionele muurbevestigingJa met optionele muurbevestigingJa, schroefgaten aan de achterkant
ProcessorarchitectuurESP32-S3ESP32-S3ESP32
RAM-geheugen8MB PSRAM8MB PSRAM8MB PSRAM (firmware gebruikt momenteel 4MB, maar hardware heeft 8MB).
Flashgeheugenopslag16MB16MB16MB
CE-gecertificeerdJaJaJa
Afmetingen (exclusief externe aansluitingen)L: 90 mm
B: 50 mm
H: 24 mm
L: 90 mm
B: 50 mm
H: 24 mm
L: 125 mm
B: 85 mm
H: 27 mm
Constructie van behuizingZeer sterk grijs ABS-kunststof met UL 94 V-0 brandvertragende klasseZeer sterk grijs ABS-kunststof met UL 94 V-0 brandvertragende klasseZeer sterk wit ABS-kunststof met UL 94 V-0 brandvertragende klasse