Hoe werkt het?

Bijna alle cv ketels en warmtepompen van Bosch merken als Bosch, Nefit, Buderus, Junkers, Sieger en Worcester hebben een EMS bus. Dit is dezelfde 2-draads bus als waar de thermostaat aan verbonden is. Het is een 16V bidirectionele data bus met voeding.

De EMS-bus is beschikbaar via de thermostaatdraden en bij de meeste boilers en warmtepompen ook via een serviceaansluiting op het voorpaneel. Je kunt de Gateway op beide manieren op de bus aansluiten.

Apparaten op de bus communiceren via telegrammen.
Elk apparaat op de bus heeft een adres. De f.i. van de ketel stuurt telegrammen naar de thermostaat met behulp van het adres van de thermostaat. Er zijn meerdere EMS-apparaten mogelijk op dezelfde bus.
De gateway identificeert zichzelf als een ‘service key’ module op de bus.

De Gateway kent de meeste types telegrammen die EMS apparaten onderling versturen. De Gateway luistert naar alle berichten op de bus en weet dan onder andere hoe de statusberichten van de cv ketel eruit zien en welke parameters erin zitten met welke waarde. Ook kan de de Gateway bijvoorbeeld een commando naar de thermostaat sturen om de gewenste temperatuur in te stellen (setpoint).

Afhankelijk van het EMS-apparaat zijn er tot 100 of zelfs meer entiteiten/parameters beschikbaar. Zie deze pagina voor de enorme hoeveelheid gegevens die voor je beschikbaar komt.

Afhankelijk van de aangesloten EMS apparaten kan de Gateway vrijwel elke parameter uitlezen maar hij kan ook diverse parameters schrijven zoals de eco modus van de ketel of de dag en nacht stand van de thermostaat.

Indien nodig is het ook mogelijk om de ketel zonder thermostaat te bedienen of thermostaten op afstand te emuleren.

Dus aan de ene kant verbind de Gatewat met de EMS bus aan de ketel, thermostaat en andere apparaten op de bus en aan de andere kant via Wi-Fi en MQTT aan je domoticasysteem zoals Domoticz of Home Assistant.

Je kunt de Gateway instellen via een gebruiksvriendelijke web interface

Voor Domoticz en Home Assistant is MQTT auto discovery geïmplementeerd, zodat je met een paar klikken alles in Home Assistant hebt!
Als je de configuratie hebt toegevoegd aan Home Assistant ziet het er ongeveer zo uit:

Dus als je nu de setpointwaarde wijzigt in Home Assistant, zal Home Assistant een MQTT commando naar de Gateway sturen met de instructie om het setpoint van de thermostaat te wijzigen.
Omdat de gateway het adres van de thermostaat kent en weet in welk telegramtype de nieuwe gewenste waarde komt, stuurt hij een EMS-telegram over de bus gericht aan de thermostaat gecodeerd met de nieuwe gewenste waarde.

De Gateway ondersteunt alle verwarmingscircuits tegelijkertijd.

In Domoticz zal het dashboard er als volgt uit kunnen zien: