Thermostaten – Nefit

De onderstaande tabel geeft een lijst van (Bosch) Nefit-thermostaten en welke functies worden ondersteund.
Bij sommige thermostaten kunt u het setpoint niet wijzigen via de EMS-bus, maar alleen lezen.
Dus voor deze thermostaten kun je de parameters lezen, maar ze reageren niet op schrijfverzoeken.
Bovendien sturen sommige met WiFi verbonden thermostaten geen verwarmingsgegevens over de bus, ze zijn “alleen gedetecteerd”.

Als een thermostaat meerdere verwarmingszones ondersteunt, wordt dit ook door de gateway ondersteund.

Bij sommige thermostaten kan het schema worden ingesteld via de EMS-bus, maar dit is niet geïmplementeerd in de firmware vanwege te veel parameters.

Sommige thermostaten zijn multiprotocol, dus niet alleen EMS, maar ook iRT of OpenTherm.
De ketel of warmtepomp moet ook EMS zijn, anders kun je de Gateway niet gebruiken.

ModelWijzig setpointOpmerkingenAfbeelding
Moduline 100JaNefit Moduline 100
Moduline 200JaNefit Moduline 200
Moduline 300JaDe Moduline 300 ondersteunt EMS maar ook iRT, dus zorg ervoor dat je een EMS-ketel hebt.Nefit Moduline 300/400
Moduline 400JaDe Moduline 400 ondersteunt EMS maar ook iRT, dus zorg ervoor dat je een EMS-ketel hebt.Nefit Moduline 300/400
Easy, TC100GEENU kunt het setpoint bekijken, maar deze thermostaat reageert niet op schrijfverzoeken. Er zijn andere projecten die dit toestaan via het XMPP-protocol.Nefit Easy
Easycontrol, CT200GEENDeze thermostaat zendt geen verwarmingsgegevens over de EMS-bus. De Gateway kan zijn aanwezigheid zien, maar dat is alles. Je kunt de temperatuur niet lezen of schrijven via EMS.
Het probleem is een tekortkoming van dit specifieke model thermostaat en niet van de Gateway. Daarom kan het in zijn huidige staat nooit worden ondersteund door een toekomstige firmware-update van de Gateway (Maar u kunt de ketelparameters natuurlijk wel zien met de Gateway).
Moduline 1000,
Moduline 1000H,
Moduleline 1010,
Moduline 1010H
JaDe Moduline 1000/1010 ondersteunt zowel EMS als OpenTherm. Zorg ervoor dat uw ketel EMS is!Moduline 1000/1010
Moduline 3000JaNefit Moduline 3000
RT800Ja
CR400Ja
CR10H, CR10 HJa
TadoGEENDe Tado thermostaat emuleert een Buderus RC10, maar niet perfect. U kunt het setpoint niet via de EMS-bus schrijven. Maar u kunt het setpoint wel uitlezen via de EMS-bus.
(Voor HA kunt u de Tado integratie gebruiken naast de Gateway producten voor volledige controle van uw verwarmingssysteem)
Tado thermostaat

Nefit niet-compatibele thermostaten

De volgende thermostaten zijn NIET EMS en zijn dus NIET compatibel met de EMS Gateways.
Als je zo’n thermostaat hebt, zal de ketel ook niet compatibel zijn.

Ook als u een thermostaat heeft aangesloten op de AAN/UIT aansluiting van de ketel, kan de Gateway deze niet zien of aansturen (bijvoorbeeld een Nest, Honeywell of Netatmo thermostaat).

ModelBusOpmerkingenAfbeelding
Moduline IViRTNefit Moduline IV
Moduline 10iRTNefit Moduline 10
Moduline 20iRTNefit Moduline 20
Moduline 30iRTDeze thermostaat werd vaak gebruikt in combinatie met een Nefit Ecomline ketel. Vroege EMS-ketels maken echter soms ook gebruik van deze thermostaat via een zogenaamde RCC-module. Nefit Moduline 30
RCC moduleiRTMet deze module kunt u een iRT thermostaat van hierboven aansluiten op een EMS ketel.
Als uw ketel EMS is, maar een RCC module en een oude iRT Moduline thermostaat heeft, verwijder dan de RCC module en de oude thermostaat en koop b.v. een tweedehands Moduline 400 van Marktplaats. Ze zijn slechts ongeveer 25 euro tweedehands. Zo heb je alle functies en kun je de temperatuur instellen via de Gateway.