Nefit/Bosch CV ketel en warmtepomp compatibiliteit

Op deze pagina vind je informatie over Nefit/Bosch cv ketels en warmtepompen voor de Nederlandse markt waarbij wordt aangegeven welke modellen wel en niet compatible zijn met de EMS Gateways.

Er is een volledigere lijst beschikbaar op de Engelstalige EMS compatibility page.
Op deze pagina ga ik echter specifiek in op de modellen beschikbaar in Nederland en dan ook in gewoon Nederlands.

Met en met zal ik deze lijst verder bijwerken.

Nefit en Bosch cv ketels

Toestellen met EMS bus

In principe zijn op een enkeling na alle Nefit/Bosch cv ketels van na zo rond 2005 uitgerust met een EMS bus.

Dit geldt voor de:

  • Nefit TrendLine I en II
  • Nefit Topline
  • Nefit Baseline
  • Nefit Smartline
  • Nefit Proline (behalve de NxT en ECO).
  • Nefit Ecomline Elite
  • Nefit/Bosch 9000i
  • Nefit/Bosch 2300i
  • Bosch Condens 7000 WP
  • enz.

Het maakt verder niet uit of het een HR20, HR30, HR35, HR50 etc is of een CW3, CW4, CW5 etc. deze waardes geven namelijk alleen het vermogen van de ketel en de hoeveelheid warm water die de ketel kan maken.
Ook wel of geen Aquapower Plus toevoeging maakt geen verschil.

Al deze toestellen hebben een EMS bus en zijn daarmee volledig compatible met de EMS Gateways.
Vrijwel alle modellen hebben aan de voorzijde een servicestekker waar je de Gateway rechtstreeks op in kan pluggen. Meestal zit deze verstopt onder een klepje of een rubber dopje.
Hieronder zie je een voorbeeld van mijn eigen Trendline.

Er zijn enkele modellen zonder een servicestekker. Je kunt de Gateway dan via de schroefconnector aansluiten op de schroefterminal in de ketel waar ook de thermostaat op aangesloten zit.

Toestellen zonder EMS bus (dus niet compatible)

Speciaal voor de projectmatige woningbouw heeft Nefit de Proline NxT en Proline ECO uitgebracht. Deze hebben geen EMS bus maar een OpenTherm bus. Een beetje verwarrend, want er is namelijk ook een ‘gewone’ Proline die wel een EMS bus heeft. Deze laatste is dus wel compatible met de EMS Gateway maar de eerdergenoemde NxT en de ECO niet. (Ik heb geen producten voor OpenTherm).
Hieronder een voorbeeld van de Proline NxT.


Alle Nefit cv ketels uit de jaren 90 en ouder hebben nooit een EMS bus. Een voorbeeld daarvan is de Ecomline. Deze hing in vele honderdduizenden woningen. En er zijn nog veel woningen waar deze ketel nog steeds dienst doet. Deze Ecomline ketels hebben geen EMS bus maar werken een oud protocol genaamd iRT. Deze zijn niet compatible met de EMS Gateway, en zijn ook niet geschikt te maken. Nefit heeft bijvoorbeeld een converter van iRT/OT naar EMS maar dit werkt niet met de EMS Gateway. Hieronder voorbeelden van Ecomline modellen.

Nefit heeft als laatste Ecomline stuiptrekking nog één enkel Ecomline model uitgebracht met EMS bus. Dit is de Ecomline Elite.
Als je niet zeker weet of je een ongeschikte Ecomline hebt dan open het klepje aan de voorzijde. Als de regelunit eruit ziet als een van hieronder dan is het zeker een Ecomline met een iRT bus.
Er zit op deze regelunits een 3,5mm stekkeraansluiting. Alhoewel hij fysiek er wel in past, is deze NIET compatible met de EMS Gateway.

Nefit en Bosch warmtepompen

Nefit/Bosch heeft tegenwoordig een uitgebreid assortiment aan warmtepompen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen lucht/water warmtepompen (ook wel luchtwarmtepompen genoemd), bodemwarmtepompen en ventilatiewarmtepompen.

Alle warmtepompen hebben een CAN bus voor de communicatie tussen de binnen en de buitenunit. Echter hebben de meeste modellen ook een EMS bus voor communicatie met thermostaten, mixer modules en uiteraard de EMS Gateway. Toch zijn er een paar uitzonderingen. Enkele modellen bodemwarmtepompen en de allereerste hybride Enviline hadden geen EMS bus maar alleen CAN.

Luchtwarmtepompen

Bosch Nefit verkoopt de luchtwarmtepompen onder de namen Enviline en Compress. Dit betreft dan hybride en all-electric modellen. Deze kunnen ook uitgevoerd zijn als tower versie of of tower solar versie. En dan in de varianten split en monoblock.
In principe zijn al deze modellen compatible met de EMS Gateway.

Het gemakkelijkste is dit te controleren door de kap te openen en te kijken of de volgende regelunit erin zit:

Deze kan op verschillende manieren gemonteerd zijn. De EMS Gateway is aan te sluiten op een kabel met een jack stekker eraan.

De allereerste Enviline had alleen een CAN bus. Je kunt dit zien aan de kamerthermostaat. Deze ziet eruit als een oude Moduline 100.

Ventilatiewarmtepompen

Op het moment van schrijven is er één model ventilatiewarmtepomp in het assortiment bij Nefit. Dit is de Bosch Compress 3800i. Deze heeft een EMS bus en is derhalve dus compatible.
Er was voorheen ook een Ventiline maar deze heeft geen bus aansluiting.

Bodemwarmtepompen

Bosch heeft een aantal verschillende bodemwarmtepompen in het assortiment.

De Compress 7800i heeft een EMS bus en is dus compatible met de EMS Gateways.

Twee andere modellen hebben uitsluitend een CAN bus en zijn dus niet compatible. Dit is de Compress 7000 LW en de Compress 6000 LWM. De Compress 6000 LWM heeft het volgende bedieningspaneel: